Д-р Йордан Гечев: Минералната вода на Павел баня не става за спа процедури

БЛОГ

В интервю пред „Хоризонт“ директорът на Специализираната болница за рехабилитация в Павел баня д-р Йордан Гечев е казал: „Минералната вода на Павел баня не става за спа процедури.“ Причината е че съдържа флуор и радиоактивния газ радон, затова според специалистите водата трябва да се използва изрично и само по лекарско предписание. Подходящи за спа процедури са слабо минерализираните води.

„Спа процедурите са за удоволствие, за релакс. Те са изключително необходими – след ежедневието, натовареното, човек да отпусне, да релаксира, но те са за здрави хора, а балнеолечението вече е лечение, изисква компетентността на лекаря по физикална и рехабилитационна медицина. Той дозира самата процедура колко време да бъде, каква температура да бъде, колко често да бъде процедурата.“

Цялото интервю пред БНР може да чуете в звуковия файл на:
https://bnr.bg/post/101141558/mineralnata-voda-na-pavel-bana

Д-р Йордан Гечев е вертебролог (специалист по гръбначни заболявания) с призната специалност „Физикална и рехабилитационна медицина”. Автор е на първия в България учебник за заболяванията на гръбначния стълб „Основи на общата вертебрология”, номинирана за „Медицинска книга на 2002 г.” Д-р Гечев е с над 20-годишен стаж като лекар в Специализираната болница за рехабилитация в гр. Павел баня, отначало като ординатор, а след това като началник на отделение и директор.